Kansanopistolinjojen opintomaksut
Opintoihin voi tietyin ehdoin hakea opintotukea, aikuiskoulusrahaa tai päätöstä TE-toimistosta työttömyysetuudella opiskelusta.
Jos olet työnhakijana, voit tiedustella TE-toimistosta mahdollisuutta opiskella menettämättä työttömyysetuutta.
Jos olet työttömänä tai sinulla ei ole peruskoulun jälkeistä koulutusta tai koet oppimisvaikeuksia tai olet maahanmuuttaja, voi hakea opistolta opintoseteliavustusta. Pääsääntöisesti opintoseteliavustus kattaa 50% opintomaksusta. Opintoseteliavustusta on rajallinen määrä ja opisto tekee päätöksen avustuksen myöntämisestä.
Suurin osa Laajasalon opiston opiskelijoista saa opintotukea. Aikuiskoulutusrahan saamisen ehdot ovat tarkemmin rajatut. Monet opiskelijoista tekevät opintojen ohessa keikka- tai osa-aikatyötä.
Tutustu opintojen tukimuotoihin tarkemmin alla.
Opintotuki
Kansanopistossa opiskeluun voit hakea toisen asteen opintoihin tarkoitettua opintotukea. Tuen määrä vaihtelee iän ja asumismuodon mukaan. Siihen vaikuttavat omat tulot ja joissain tapauksissa myös vanhempien tulot.
Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta. Lue lisää opistotuesta KELA sivuilta
Kansanopisto-opintoihin saamasi opintotuki ei vähennä korkeakoulu- tai yliopisto-opintojen opintotukikuukausia.
Opiskelu työttömyysetuudella tuettuna
Jos olet työnhakijana, voit hakea TE-toimistosta päätöstä opiskella työttömyysetuudella. Myönteinen päätös edellyttää tiettyjen ehtojen täyttymistä, muun muassa 25 vuoden ikää. Myönteisen päätöksen jälkeen opintojen ajalta maksetaan työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea sekä ylläpitokorvausta. Huomaa, että TE-toimisto EI maksa opiskelumaksua.
Opintoseteliavustus
Opintoseteliavustuksen hakuaika on päättynyt.
Avustuksen saajille ja mahdollisille varasijoille jääneille ilmoitamme päätöksestä sähköpostitse.
Opintoseteliavustus on tarkoitettu vapaan sivistystyön kansanopistolinjoille (taide, media, valtiotieteet). Sitä ei voi käyttää ammatilliseen koulutukseen (kasvatus- ja ohjausalan at, seurakunta- ja hautauspalvelualan at ) eikä kotoutumiskoulutukseen.
Opintoseteliavustusta voidaan myöntää seuraavien myöntökriteerien perusteella
Ryhmät, joiden kouluttautumista opintoseteleillä voidaan tukea:
- työttömät, jotka ovat kokopäivätyöhön käytettävissä
- henkilöt, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta ja jotka eivät kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin
- henkilöt, joilla on oppimisvaikeuksia
- maahanmuuttajat, joilla on kotikuntalaissa (201/1994) tarkoitettu kotikunta Suomessa (turvapaikanhakijat eivät kuulu tähän ryhmään)
Avustusta myönnetään hakujärjestyksessä hakijoille, jotka täyttävät myöntökriteerin. Jos haet avustusta työttömyyden perusteella, varaudu toimittamaan todistus siitä. Avustusta on rajallinen määrä.
Avustuksen saaminen edellyttää, että hakija on hyväksytty Laajasalon opiston koulutukseen ja aloittanut koulutuksen. Avustusta voi kuitenkin hakea ennen opiskelupaikan saamista, jolloin päätös tehdään ehdollisena.
Opintoseteliavustus kattaa noin puolet opintomaksusta.
Aikuiskoulutustuki
Aikuiskoulutustuki on tarkoitettu työelämässä yli kahdeksan vuotta olleille. Tiettyjen ehtojen täyttyessä Työllisyysrahasto (ent. Koulutusrahasto) voi myöntää aikuiskoulutustukea. Tukea myönnetään tutkintoon johtavaan opiskeluun sekä ammatilliseen lisä- ja täydennyskoulutukseen.
Laajasalon opistossa tutkintoon johtavia koulutuksia ovat kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto sekä seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinto.
Selvitä Työllisyysrahastosta, onko sinulla mahdollisuutta saada aikuiskoulutustukea.
Matkakorttialennukset
VR, Matkahuolto ja HSL myöntävät matkoista opiskelija-alennuksen tietyillä ehdoilla.
(HSL) myöntää opiskelija-alennuksen vain tutkintoon johtavaan koulutukseen